U Studniara
Piękne wnętrza z rodzinną atmosferą i góralskim klimatem.
Restauracja położona w górnej części miejscowości Murzasichle, słynie z pysznej kuchni regionalnej oraz włoskiej. Poprzez swoje położenie, przy posiłku można nie tylko rozkoszować się smakiem przygotowanych potraw, ale także wyjątkowym widokiem na panoramę Tatr. W okresie letnim do dyspozycji gości pozostaje również ogródek i taras widokowy. Wewnątrz lokalu mieści się kącik zabaw dla dzieci, natomiast na zewnątrz znajduje się przeznaczony dla nich plac zabaw.
Restaurację, spośród innych lokali, wyróżnia jej wyjątkowa historia. Sama nazwa pochodzi od przydomka, nadanego przodkowi obecnych właścicieli restauracji, który wykopał pierwszą studnię w Murzasichlu. W 1926 roku Franciszek Łukaszczyk “Studniar” wybudował chałupę góralską, w której obecnie, po rozbudowie, znajduje się restauracja.
Codziennie, od godziny 12.00 mają Państwo okazję skosztować niezwykłej kuchni restauracji “U Studniara”. W środku zobaczyć można wiele autentycznych fotografii, przedstawiających historię całej rodziny.
Menu
Dania kuchni regionalnej i włoskiej
W Restauracji U Studniara możesz skosztować wyśmienitych dań kuchni regionalnej i polskiej oraz oryginalnej kuchni włoskiej, której tajniki zdradził nam rodowity włoch z Toskanii Vincenzo Mecca. Vincenzo był szefem kuchni włoskiej w Restauracji U Studniara i przez okres swej pracy przekazał naszej rodzinie receptury oparte na świeżych włoskich produktach.


Sala balowa
Idealna na zorganizowanie imprezy
Restauracja U Studniara posiada również Salę Balową , w której możesz zorganizować przyjęcia, bankiety i wszelkie inne imprezy okolicznościowe. Profesjonalna obsługa, wyjątkowy gościnny klimat oraz znakomite jedzenie sprawią, że chwile biesiady z przyjaciółmi będą niezapomniane. Każdy Gość jest dla nas wyjątkowy. Odwiedź nas, aby poznać prawdziwą góralską gościnę!
Kilka pozycji z menu
Przystawki
- oscypek z grilla z żurawiną
- moskol z masłem czosnkowym
Dania
Zupy:
- góralska kwaśnica
- zupa czosnkowa
Dania główne:
- koryto „Studniara”
- pstrąg górski (gotowany, wędzony lub z grilla)
- pierogi domowej roboty
- kotlet „Studniara” (zapiekany z oscypkiem)
- góralskie hałuski
- cielęcina w sosie borowikowym
- gicz jagnięca
- placki po zbójnicku
- prawdziwa włoska pizza
- makarony (spaghetti bolognese, penne salmone oraz inne…)
- sałatka z kurczakiem
Desery
- panna cotta
- szarlotka z bitą śmietaną